Tansiyonun klinik dışında, normal hayatın seyri esnasında takibi bazı özel durumlarda büyük önem taşımaktadır. Tansiyon holter bu amaçla kullanılan bir yöntemdir. Hastalarımızın koluna tansiyon aletinin manşonu sarılarak kayıt alan küçük bir alete bağlanır. 24 saat süre boyunca belirlediğimiz aralıklarla alet ölçüm yaparak kaydeder. Ertesi gün cihaz bilgisayara bağlanarak bir program yoluyla takip dökümü alınır.
TANSİYON HOLTER NE ZAMAN TAKILIR?
Tansiyon yüksekliğinden şüphe ettiğimiz durumlarda, tansiyon sebebinin beyaz önlüğe bağlı olup olmadığını araştırmak için, gece tansiyon değerlerini görmek veya kullandığımız ilaçların yeterli olup olmadığını değerlendirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Hastanın kendisi, bir sağlık personeli ya da doktoru tarafından yapılan tekrarlayan ölçümlere göre bu işlemin avantajı günlük ölçümleri daha güvenilir vermesi ve gece uyku esnasındaki değerleri de ölçmesidir.
TANSİYON HOLTER TAKILI İKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
- Cihaz takıldıktan sonra ilk ölçüm klinikte yapılmalıdır. Bu ölçümde hastamızı rahatsız eden aletin kolu fazla sıkması vs bir durum varsa düzeltilir.
- Klinikten ayrıldıktan sonra normal hayata devam edilmelidir. Cihaz takılı olduğu için istirahat etmek gerekmez.
- X-Ray cihazından geçilmemelidir.
- Banyo yapılmamalı, havuza girilmemelidir.
- Cihaz her ölçümden önce bir sinyalle uyarı verir. Uyarıyı duyduğunuzda ölçüm yapılan kolunuzu sabit tutmalısınız.
- Uyku esnasında ölçümler devam edecektir.
- 24 saat sonunda cihaz klinikte çıkartılarak tansiyon profiliniz görüntülenir.
Sonuçlara göre etkin tansiyon kontrolü sağlanarak hipertansiyonun yol açabileceği komplikasyonları önlemek mümkündür.
Yüksek tansiyon şikayetleriniz için alanında uzman birine danışmak istiyorsanız ankara hipertansiyon uzmanı Prof. Dr. Nüket Rüzgaresen ile iletişime geçerek ya da +90 541 285 73 70 nolu numaradan arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.