Nefrit, böbreklerin bir parçası olan nefronların iltihaplanması durumudur. Glomerülonefrit olarak da bilinen bu hastalık, böbrek fonksiyonlarını etkileyerek idrarda değişikliklere ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Birçok nefrit türü vardır. Bazı türler aniden hızlı bir şekilde ortaya çıkarken, diğerleri kronik bir seyir gösterir ve uzun süreli bir tedavi gerektirir.
NEFRİTİN BAŞLICA NEDENLERİ
1.Enfeksiyonlar: Bu nefrit türü en sık streptokok adlı bakterinin sebep olduğu boğaz veya cilt enfeksiyonu sonrası gelişmektedir. Hepatit B ve C gibi sarılık virüsleri böbreklerde akut inflamasyona yol açabilir. Başka bakteri, virüs, parazit veya mantarlar da nefrit sebebi olabilir.
2. Enfeksiyon dışı nedenler: Glomerulonefritin bulaşıcı olmayan nedenleri birincil böbrek hastalıklarına, sistemik hastalıklara ve çeşitli durumlara bağlı olabilir. Membranoproliferatif glomerülonefrit, IgA nefropatisi, Hızlı ilerleyen glomerülonefrit akut glomerülonefrite yol açan böbrek hastalıklarındandır. Vaskülitler, Kolajen doku hastalıkları, Lupus gibi sistemik romatizmal hastalıklarda da nefrit görülebilir.
3.Alport Sendromu veya kalıtsal nefrit: Bu hastalık böbrek yetmezliğinin yanı sıra görme ve işitme sorunları ile karakterizedir. Alport sendromu genlerle aktarılır ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
4.Kronik glomerülonefrit: Nefritin bu formu yavaş gelişir ve erken evrelerinde çok az semptoma neden olur. Akut glomerülonefritte olduğu gibi bu durum da ciddi böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
5.İnterstisyel nefrit: Genellikle çok hızlı gelişen bu nefrit türü genellikle enfeksiyon veya belirli bir ilaç nedeniyle ortaya çıkar. Böbreğin interstisyum adı verilen kısmını etkiler. Sebep ortadan kalkınca düzelebilir. Ancak hasar ciddi ise böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
NEFRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Nefrit belirtileri, türüne ve sebebine göre değişiklik gösterebilir. Hastalığın erken döneminde tipik belirtiler görülmeyebilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler de şiddetlenerek ortaya çıkar. Başlıca şikayetler:
- İştah kaybı
- Yorgunluk, halsizlik
- İdrar miktarında azalma
- Mide bulantısı
- İdrarda kanama
- İdrarda köpüklenme
- Yüzün şişmesi
- Bacaklarda ödem
- Nefes darlığı
- Böbreklerde ağrı
- Ciltte döküntüler
Tansiyon yükselmesi şeklinde görülebilir.
TANI NASIL KONULUR?
Bu şikayetlerle başvuran hastalarımızda hikayenin dinlenmesi, yapılacak fizik muayene, kan, idrar testleri ve görüntüleme yöntemleri ile kolaylıkla tanı koymak mümkündür. Kan tahlillerinde başlıca böbrek fonksiyon testleri, hastalığın sebebi konusunda fikir verecek ve oluşturduğu olumsuz etkileri gösteren testler çalışılır. İdrarda özellikle kanama ve protein kaçağı miktarı belirlenir. Görüntüleme yöntemlerinden ultrason veya tomografi gibi tetkikler ile böbreklerdeki hasar araştırılır. Bazı durumlarda böbrekten bir iğne yardımıyla parça almak gerekebilir. Bu parça mikroskop altında incelenerek nefritin boyutu, nedeni ve eşlik edebilecek bulgular değerlendirilir.
TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Öncelikle doğru tanının konulması büyük önem taşır. Bazı nefrit türlerinde sadece destek tedavisi iyileşirken bazılarında daha ağır ilaçlarla tedavi gerekebilir. Böbreklerin yeterince çalışmamasına bağlı vücutta biriken su ve atık maddeleri uzaklaştırmak için çeşitli tedaviler uygulanır. Hastalarımızın tansiyonu ve tahlilleri yakından takip edilir. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi baskılayan ilaçlardan destek almak gerekebilir. Doğru tedavinin seçilmesi böbreklerin iyileşebilmesinde önemli rol oynar.
Siz de böbrek iltihabı belirtileri gösteriyorsanız ve nefrit tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız iletişim sayfamızı ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilir ya da Ankara İli, Çukurambar Kale Ofis’te bulunan kliniğimizi +90 541 285 73 70 nolu numaradan arayabilirsiniz.